Okolina Čardaka

Hotelsko apartmanski kompleks Kraljevi Čardaci Spa nalazi se u Vikend naselju Kopaonik. Naselje je smešteno na jugozapadnim obroncima Kopaonika na nadmorskoj visini od oko 1500m, udaljeno je 3-6 km od centra planine i 2,5 km od najbliže staze Sunčana dolina.

Osim bogate ponude samog kompleksa (a la carte restoran, Pivnica, lobby bar, Spa &wellness centar, prodavnica, frizerski salon), gosti Kraljevih Čardaka imaju na raspolaganju i nekoliko restorana i kafića koji se nalaze u neposrednoj blizini našeg kompleksa, kao i par prodavnica.

Kraljevi Čardaci opravdano nose slogan “Uživanje na visini”, a jedan od razloga je i taj što smo za goste markirali dve staze Kraljevih Čardaka, jasno obeležene, koje vas neće ostaviti ravnodušnim.


Na našim stazama ćete najbolje upoznati floru i faunu Vikend naselja, kao i samog Kopaonika. Tu ćete se sresti sa smenom zimzelenog i četinarskog rastinja, a bićete u prilici i da konzumirate plodove prirode. Područje je bogato i brojnim endemskim vrstama biljaka poput runolista, divlje orhideje, kopaoničke čuvarkuće, kopaoničke ljubičice, pančićeve režuhe. Biljke koje se na livadama i obodima šume beru u julu i avgustu su od neprocenjive vrednosti, a mnoge se koriste i u lekovite svrhe poput hajdučke trave, kantariona, majčine dušice…

Više o stazama, sa mapama, možete pronaći ovde

Nakon smene sunčanih i kišnih dana nesumljivo ćete naići na mnoge pečurke, kao što su omiljeni vrganji i izuzetno ukusne lisičarke. Uživajte u Danima vrganja početkom septembra i prepustite se našim gurmanskim čarolijama napravljenim od ove pečurke. Posetite nas krajem jula tokom trajanja manifestacije Dani borovnice i uverite se zašto ovu divlju voćku zovu crno zlato Kopaonika.

cardaci-i-vrganji

Prostor Kopaonika nastanjuju mnoge životinjske vrste, najbrojniji su vodzemci, gmizavaci, ptice i sisari. Uredbom o zaštiti prirodnih retkosti na teritoriji Srbije, dosta vrsta životinja stavljeno je pod zaštitu, jer su mnoge autohtone.